Gmail Schoolsoft

Leasing Kalkylator

kr
kr
mån
%

Kontantinsats normalt 10% av köpeskilling
Löptid normalt 5 år = 60 mån
Restvärde normalt 10%

Praktik i Shanghai

2014-03-11

Fredrik och Robin förbereder sig inför sin resa till Shanghai

Fredrik och Robin förbereder sig inför sin resa till Shanghai

Lichron Teknikgymnasium har, genom samarbete med Ufab, erbjudit två elever i årskurs tre att utföra sin APL i Shanghai. Företaget Ufab har sin bas i Uddevalla. I Kina tillverkar de främst egna detaljer, med skärande bearbetning som specialitet, detaljer som sedan monteras i Uddevalla. "Detta är ett sätt att ge eleverna en utmanande praktik samtidigt som bandet mellan skola och näringsliv stärks" säger Bozidar Lengel, yrkeslärare på Lichron. Dessutom får eleverna möjlighet att praktisera i ett av världens mest expansiva miljöer.

Bozidar Lengel träffar eleverna för en intervju och inleder med frågan om vilka förväntningar har eleverna på resan? Fredrik inleder med att svara: lära sig mer om Kinesisk kultur och skillnaden mot vår och kunna jämföra deras och våra arbetsmetoder. Arbetsmetoder men även deras matkultur, tillägger Robin.

Vad vet ni om Ufab? Fredrik: De jobbar mycket i projekt, tillverkar verktyg och maskiner, och det är ett rätt så stort företag. Vi har även sett en film om Ufab på deras webbsida.

Vilka förväntningar har ni rent utbildningsmässigt? Robin: Bli duktiga CNC-tekniker, bli bättre på att ställa och programmera och lära oss att köra deras maskiner - och då främst flerop, men jag skulle även vilja vara med på deras konstruktionsavdelning. Fredrik: Jag hoppas på att få fräsa detaljer och om det är möjligt vara med på deras verktygsavdelning.

Varför har ni valts till detta uppdrag? Robin: Jag tror att vi tillhör de bästa eleverna. Fredrik: Jag tror att jag har fått åka för att jag är social och öppen och kan ta folk. Jag tror också att jag kan representera skolan på ett bra sätt och så tror jag att vi två kompletterar varandra på ett bra sätt.

Hur ser föräldrarna och omgivningen på att ni ska resa? Fredrik: De är lite oroliga, men samtidigt är de stolta för att vi har erbjudits denna möjlighet. Det ska bli spännande och samtidigt är det en stor merit att ha gjort sin praktik i Kina, något som man kan skriva i sitt CV.

Vad hade ni trott i årskurs ett om någon hade sagt att ni ska åka till Kina? Fredrik: Jag hade inte trott på det. Robin: Bara kul.

Vad vet ni om Shanghai? Fredrik: En väldigt stor stad! Robin: En MEGAstad! Fredrik: Kinas rikaste stad, mycket industri och turism. En väldigt modern stad, med mycket skyskrapor. Robin: Vi har även sett bilder på internet om olika delar av staden bl.a. Shanghai tower som är en av världens högsta byggnader. 

Finns det något mer som ni vill kommentera? Fredrik: Vi kommer att ta mycket bilder både på företaget, men även turistbilder, och vi kommer att blogga.

Lycka till, jag önskar er en trevlig och givande resa. Hälsar Bozidar Lengel med övriga lärare och elever på Lichron Teknikgymnasium.